OLMEKTE OLAN BIR TOPLUMDA INTIHAR FORUMLARI

Flowers in Chania

Ölmekte Olan Bir Toplumda İntihar Forumları

New York Times gibi kurumlar intiharlar için "incel forumlarını" suçluyor.

Daha derinlerdeki sorunu görmezden geliyorlar.

Geçtiğimiz Aralık ayında The New York Times, intihara ilgi duyan ve kendilerini intihar girişiminde bulunmaya teşvik edebilecek kişilerle iletişim kuranlara yönelik bir çevrimiçi forum olan Sanctioned Suicide (SS) hakkında "Where the Despairing Log On, and Learn Ways to Die" (Umutsuzların Giriş Yaptığı ve Ölmenin Yollarını Öğrendiği Yer) başlıklı bir ifşa yazısı yayınladı. Gazeteciler Megan Twohey ve Gabriel J.X. Dance, forumu düzinelerce intiharla ilişkilendirdi ve sitenin yöneticilerinin maskesini bir çift hain "incel" olarak düşürdü.

Sonraki aylarda Twohey ve Dance haklı olarak SS ile ilgili bir kongre soruşturmasını haberleştirdi ve Amazon'un SS forumunda tanıtılan ölümcül bir ilacın satışını yasaklaması çağrılarını destekledi. The Happening filmindeki bitkiler gibi, masum kullanıcıları sihirli bir şekilde kendilerini öldürmeye ikna eden şeytani, incel yapımı bir web sitesi anlatısı, kullanışlı bir liberal efsane oluşturuyor, ancak insanların neden ölmek istedikleri veya toplumumuzda neden bu kadar çok kişinin intihar forumlarını aradığı hakkında hiçbir şey söylemiyor.

CDC'ye göre, intihar oranı 2000 ile 2020 yılları arasında %30 artarak 100.000 kişi başına 10,4'ten 13,5'e yükselmiştir. Sadece 2020 yılında 1,2 milyon intihar girişimi olmuştur. Bu gerçeklerin intihar forumlarıyla hiçbir ilgisi yoktur ve her şey sosyopolitik koşullarla ilgilidir. Fransız sosyolog Émile Durkheim, İntihar (1897) adlı ufuk açıcı çalışmasında intiharın sosyal bir olgu olduğunu, bireysel vakaların toplumun durumunu yansıttığını açıklamıştır. Durkheim, intihar oranındaki değişimlerin, egoizm ve anomi (kontrolsüz tutkulara yol açan ahlaki düzensizlik) gibi patolojik sosyal durumları oluşturan sosyal dengedeki bozulmalardan (mali krizler, çöküş, savaşlar) kaynaklandığını ileri sürmüştür. Egoizmde, bireysel kişilik kolektif kişiliğe üstün gelir ve aşırı bireyselleşme ve toplumdan kopma nedeniyle egoistic intihara neden olur. Durkheim, egoist intihar analizinden "intiharın, bireyin bir parçasını oluşturduğu sosyal grupların bütünleşme derecesiyle ters orantılı olarak değiştiği" sonucuna varır.

"İntihar toplumsal bir olgudur; bireysel vakalar toplumun durumunu yansıtır."

Neoliberalizm altındaki Batı toplumları -sendikalı işlerin yerini güvencesiz işlerin alması, yüksek öğrenim ve kentsel alanların artan maliyeti, ailelerin ve geleneksel rollerin parçalanması ile- açıkça daha egoist hale gelmektedir. Times'ın SS ile ilişkilendirdiği intiharlar sosyal çözülme biçimlerini yansıtmaktadır: bu bireyler uzaktan okullarda okuyorlardı, işsizlerdi, boşanmışlardı vs. İntiharları uygunsuz bir web sitesi yerine sosyal bağlamlarıyla ilişkilendirerek, birey ve toplum arasındaki temel karşılıklılığı yeniden tesis etmeliyiz.

Durkheim, delilik durumları dışında, kişisel koşulların intiharı açıklamadığını vurgulamaktadır. Şöyle yazar: "Birey en ufak bir durum şokuna boyun eğer çünkü toplumun durumu onu intihara hazır hale getirmiştir." SS forumu, Times'ın "web sitesinde zaman geçirdikten sonra intihar ederek ölen" 45 kişiyi tanımlarken belirleyici bir neden olarak yanlış anladığı tesadüfi bir nedendir. SS, bir intihardan önce gelen bir "durum şoku" olarak hizmet edebilir, ancak kişiyi kendini öldürme fikrine açık hale getiren toplum durumundan çok uzaktır.

SS forumuna ve yöneticilerine yönelik öfke, izolasyon, yoksulluk, işsizlik ve nihai ifadesini intiharda bulan diğer sosyal hastalıkları teşvik eden sosyal yapılara ve politikalara daha iyi yönlendirilebilir. ABD Temsilciler Meclisi komitesinin SS'in "görünürlüğünü sınırlamak ve risklerini azaltmak" için çabalaması, ABD'li politikacıların, aslında etkileme gücüne sahip oldukları sosyal sıkıntıların temel nedenlerini, bu sıkıntıların dürüstçe ifade edildiği platformları şeytanlaştırmak adına görmezden gelmelerinin bir örneğidir. Amazon'un SS'de tanıtılan ölümcül bir ilacın satışını yasaklaması için yapılan çağrılar, Times'ın "Amazon'daki depo işinden nefret ettiği için ölmek istediğini paylaşan" bir kadının profilini çıkardığı düşünüldüğünde özellikle ironiktir. Bu durumda sorun ilaçta mı yoksa Amazon'da mı?

SS'lerin bastırılması aslında ölüm dürtüsünün egemen sınıf tarafından bastırılmasından daha az değildir. Ancak ölüm dürtüsünü internette bastırmak, gerçek hayatta ortadan kalkmasını sağlamaz - tam tersi daha olasıdır - özellikle de ölüm dürtüsü Freud'un inandığı kadar ruhun temeliyse. Uygarlık ve Hoşnutsuzlukları (1930) adlı eserinde Freud, uygarlığın bireylerin ve toplumların fiziksel ve ekonomik güvenlik karşılığında seks ve şiddete yönelik doğuştan gelen içgüdülerini bastırdıkları bir süreç olduğunu savunmuştur. Bu bastırma ve ürettiği suçluluk duygusu, uygarlığın uygarlar arasında kronik bir tatminsizlik durumuna veya "sürekli içsel mutsuzluğa" neden olduğu anlamına gelir.

Freud'un ebedi bir mücadeleye kilitlenmiş "İlahi Güçler" olarak etiketlediği iki temel içgüdü, libidonun bir tezahürü olduğu cinsel içgüdü, Eros ve ölüm içgüdüsüdür. İlki, bir başkasıyla cinsel tatmin ve daha genel olarak "canlı maddeyi korumak ve onu daha büyük birimler halinde birleştirmek" peşindedir. İkincisi, ölüm dürtüsü, "bu birimleri eritmek ve onları ilkel, inorganik durumlarına geri getirmek" için benliği ve ötekini yok etmeye çalışır.

"Sanctioned Suicide ve Ulusal İntiharı Önleme Hattı, Eros ve ölüm arasındaki kadim mücadeleyi nispeten yeni bir teknolojiye taşıyor."

Seks ve ölüm içgüdüleri arasındaki ilişki, SS ve onun görünürdeki karşıtı olan Ulusal İntiharı Önleme Yaşam Hattı (NSPL) arasındaki ilişkiyi yansıtmaktadır. SAMSHA kapsamında 2004 yılında kurulan NSPL, ücretsiz bir numara ve web sitesi aracılığıyla intihar krizindeki kişilere ücretsiz ve gizli duygusal destek sağlamaktadır. NSPL numarası Times'ın haberine eklenmiş ve Google, "savunmasız kullanıcıları korumak" amacıyla kişiler SS'yi aradıklarında NSPL telefon numarasının görünmesini sağlamıştır.

SS forumunun modern uygarlık tarafından en çok başarısızlığa uğratıldığını düşünenler tarafından kurulmuş olması hiç de şaşırtıcı değil: inceller. SS'nin iki yöneticisi Marquis ve Serge, Reddit'in incel subredditinin yasaklamasının ardından bir incel web sitesi oluşturarak bir araya geldi. Serge, incel sitesindeki tartışmaların çoğunun "intihar yakıtı" (suifuel) olduğunu söyledi. Angela Nagle, Kill All Normies adlı kitabında 4chan'in intihar eğilimini tartışmıştı: "Forum kullanıcıları, muhtemelen yarı şaka bir şekilde bunu yapmalarının söyleneceği intihar fantezilerini anonim olarak başkalarına anlatmak için hayal edilebilecek en sempatik olmayan yere geliyorlar." Bu şekilde 4chan, daha trolce bir duyarlılıkla da olsa SS'i öngörmüştür.

Nagle, "danışmana asılmak için intihar hattını arayan adam" hakkında paylaşım yapan bir 4chan kullanıcısından alıntı yapıyor. Bu adam intihar hatlarının erotizmini açıkça ortaya koyuyor; intihar hattını arayan bekar erkeklerin en azından bazılarının (bilinçsizce) hayatlarını kurtaracak bir kadın operatör umduklarını ima ediyor, kelimenin tam anlamıyla ve romantik bir şekilde. En azından bekar erkekler için, intihar hatlarının erotik işlevi telefon seks hatları tarafından yerine getirilebilir ve tarihsel olarak muhtemelen getirilmiştir. Erotik yardım hattı intihar forumuna benzemektedir, zira her ikisi de görünmeyen, cesaretlendirici bir yabancıya söylenemeyeni itiraf etmek anlamına gelmektedir.

Nagle, intihar forumlarında incellerin "ana akım medyanın intihar gösterilerinin algılanan duygusallığını", "acımanın yerini acımasızlığın aldığı kendi karanlık gösterileri" lehine reddettiklerini görüyor. İntihar gösterilerinin duygusallığı, rapçi Logic'in 2017'de MTV VMA'larda NSPL numarası ve "You Are Not Alone" (Yalnız Değilsin) yazılı tişörtler giyen ve intihardan kurtulduğu tahmin edilen kişilerle çevrili olarak seslendirdiği, NSPL'nin telefon numarasından adını alan "1-800-273-8255" şarkısıyla göz yaşartıcı zirvesine ulaştı. "Hayatta olmanı istiyorum" nakaratı, uygarlığın ve sermayenin talebini dile getiren bir NSPL senaryosundan çıkmış olabilir. Ancak ölüm dürtüsü sessiz kalmadı: Lil Uzi Vert'in 2017'de çıkardığı "XO Tour Llif3", "Tüm arkadaşlarım öldü / Beni uçuruma it" gibi intihar eğilimli bir karşı-marş olarak, yaygın bir toplumsal kayıp duygusuna dokunuyordu.

Nagle, intiharı önlemenin duygusallığının aksine, intiharı teşvik etmeyi, intihar kurbanlarına karşı duyarsızlığı ve eylemin kendisini uygarlığa karşı bir ihlal biçimi olarak görmektedir. NSPL sözde "topluma" erotik bir destek sağlarken, SS ölüm içgüdüsünü kullanarak uygarlığa karşı bir ihlalde bulunuyor. Bu ihlal için popüler bir talep var: Times, SS'nin ayda yaklaşık 6 milyon sayfa görüntülemesi çektiğini belirtiyor - NSPL sitesinin dört katı. Yaşamı onaylayan bir kültür her ikisini de gerektirebilir: Kendimizi öldürmemizi engellemek için Eros'a ve can sıkıntısından ölmemizi engellemek için de sınırı aşmaya.

Onaylanmış İntihar ve Ulusal İntiharı Önleme Hattı, Eros ve ölüm arasındaki kadim mücadeleyi nispeten yeni bir teknolojiye taşıyor. Yabancılar internet ve telefon üzerinden iletişim kurabildikleri sürece, birbirlerine yaşamak ve ölmek için nedenler sunacaklardır. Ancak yardım hatları ve forumlar intihara neden olmaz ya da intiharı çözmez; sosyal koşullar tarafından belirlenen intihar eğilimine ayna tutarlar. Tüm umutsuzluğu NSPL'ye yönlendirmek ya da tüm suçu SS gibi forumlara atmak, kültürün her yerinde gömülü olan ve giderek daha da belirginleşen ölüm arzusunu etkilemeyecektir.

kaynak:https://www.countere.com/home/sanctioned-suicide-incel-forum-dying-society