GERILLA TAKTIKLERI

Flowers in Chania

Gerilla her zaman saldırı halindedir. Başarılı olmak için sürprize, hareketliliğe, düşmanın tam bilgisine, kararlılığa, ateş eylemine ve şok eylemine ihtiyacı var. Ve bunlar, genel olarak savaşta olduğu gibi, silahlanması, eğitimi, morali, planlaması ile belirlenecektir.Ve yüksek komuta ile gerilla müfrezesinin girişimi arasındaki koordinasyon.

Düşman iletişimini yok eder, düşman üslerine baskın yapar, düşman onu bulmaya çalıştığında düşmanı pusuya düşürür. Ancak taktikleri her zaman değişme sürecinde olmalıdır çünkü zamanla düşmanın eskileri için bir cevabı olacaktır.

Gerilla savaşında saldırılar akışkan olmalı ve müfrezeler veya sütunlar, bölümler ve hatta savaş ekipleri tarafından gerçekleştirilmelidir. İnisiyatif yerel komutanın elinde olacak.

Savaş ekipleri hedefe göre sınırlar içinde hareket edebilir ve saldırıya uğrarlarsa hemen dağılabilir - ancak daha sonra tekrar bir araya gelmek için. Amaca ulaşmak için savaş ekipleri düşmanca güçlü noktalara sızmak zorunda kalabilir. Bu karanlığın altında yapılacak. Sızma, önceden keşfedilen şeritlerden gerçekleşecek.

İNİSİYATİF

Gerillanın asıl görevi düşmanı boşaltmak olduğu için,En savunmasız bölgesinde düşmana vurur ve inisiyatif için savaşır, asla topraklanmaz.

Gerilla, rezervlerin onu alt edeceği uzun bir savaşta düşmanla savaşmayacaktır: Yalnızca kazanabildiği zaman saldırır. Ve üstün güçlerden kaçınır. Düşman ilerlediğinde geri çekilir. Düşman dinlendiğinde ona vurur. Düşman tükendiğinde saldırır. Ve düşman karşı saldırıya geçtiğinde, gerilla kaçar.

GERİLLA ASLA HEDEF ALMAZ.

Gerilla, her şeyden önce savaşın ilkelerine güveniyor. Düşmanla olabildiğince az temas kurar ve "en hızlı zamanda en küçük kuvveti en uzak yerde" kullanır.(Lawrence).

Saldırıları planlandı ve prova edildi. Düşman hareket ederken, dinlenirken veya hafifçe korunduğunda vurur. Yürüyüş hattında kanat saldırılarını kullanarak çok daha zayıf bir kuvvet başarıya ulaşabilir.

KARAR

Hızlı kararlar alabilmek için gerilla yıldırımların ustası olmalıdır. Koşullar elverişsiz olduğunda hemen dağılır ve üssü değiştirir. Bunu ne zaman yapacak:

(1) Düşmanı durduracak gücü yok.

(2) Çevrelenmiştir ve kaçmak zorundadır.

(3) Arazi elverişsiz.

(4) Malzemeleri yetersiz.

Gerilla birimleri güçlerini yalnızca düşman ilerlerken yoğunlaştırır ve ciddi şekilde hasar görebilir. Aksi takdirde küçük müfrezelerde bozulmadan kalırlar. Bu, hataları azaltır ve eylemi kolaylaştırır.

Ayrıca bağımsız çalışan küçük müfreze, alanı daha iyi kullanabilir ve bir düşman kordonundan daha kolay çıkabilir.

Gerilla hedeflerini akıllıca seçmelidir. Seçimi, doğal avantajlarını ortaya koyan ve genel stratejisine yardımcı olanlara dayanmalıdır.

KOŞULLAR

Ancak bir gerilla hareketi ancak iki koşul varsa işleyebilir. Onlar:

(1) Her yerde (direniş merkezleri) gerilla oluşumlarının olduğu ve her yerde hareket halinde oldukları. Böylece düşman bir noktada yoğunlaştığında başka bir şaşkınlık yaşar. Bu olmadan gerillaları kısa sürede yok edebilirdi.

(2) Gerilla müfrezelerinin, halk arasında silah, ikmal, istihbarat ve propaganda dahil olmak üzere operasyonları için ihtiyaç duydukları her şeyde KENDİ KENDİNE YÜKLENMESİ.

Halkın işbirliği, gerillalar için de hayati önem taşıyor. Çünkü gerillaların amaçlarına yönelik desteğin halktan gelmesi gerektiğini vurgulamak gerekiyor. Halktan koparıldığında, bir gerilla oluşumu ne gelişebilir ne de hayatta kalabilir.

Ve her gerilla oluşumu halkın eğitimcisidir, düşmanın yalanlarını ortaya çıkarır, işgalinin nedenlerini gösterir.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ

Gerilla operasyonları genellikle küçük bir seviyede başlar ve sürekli büyür. Direniş merkezleri inşa edildiğinde ve birbirine bağlandığında, büyük gerilla oluşumları birleşik operasyonlar gerçekleştirebilir.

Burada radyo iletişiminin kullanımı paha biçilemez. Yüksek hareket kabiliyetine sahip bazı oluşumlar, belirleyici noktalarda müdahale etmek için kullanılacak. Böyle durumlarda, gerilla oluşumları önceden genel eylem planına sahip olacaktır. Sonuç olarak duruma bağlı olarak yüksek derecede bağımsız hareket edebilecekler.

Ancak gerilla bu noktada bile konumsal savaşa geçme konusunda dikkatli olmalıdır. Asıl görevinin düşmanı dengeden uzak tutmak olduğunu hatırlamak zorundadır. Bunu yaparsa kazanacaktır.

not:bu yazı "IRA Volunteers Handbook Notes on Guerrilla Warfare" kitabının "CHAPTER 4-TACTICS OF GUERRILLAS " makalesinin çevirisidir

IRA Volunteers Handbook Notes on Guerrilla Warfare: https://archive.org/details/IRA_Volunteers_Handbook_Notes_on_Guerrilla_Warfare/