PSIKOLOJIK FENOMENLER / PSIKOLOJIK SILAHLAR - DIGER PARTLAR + PART 3

Flowers in Chania

(S/NFD) Bu raporun amaçlarından biri, ABD'nin bazı önlemler geliştirmek için bir konumda olabilmesi için insan davranışını etkileme alanındaki araştırmaları değerlendirmektir. Bu nedenle, bu raporda Sovyet araştırması üzerine belirli bölümlere başlamadan önce, insan davranışını değiştirebilecek bir tekniğin geliştirilmesinde daha uygulanabilir sömürü alanlarından bazılarının gözden geçirilmesi arzu edilir. Bu özelliklerden bazıları bu çalışmanın sonraki bölümlerinde derinlikte incelenecektir.

Bölüm A - Sıcaklık

1. (U) Vücut sıcaklığındaki bir artış, vücut su seviyesini azaltır ve bir tuzlu su dengesizliği oluşturur. Büyük bir su alımı ile, ancak sodyum klorürün az miktarda değiştirilmesi, iskelet ve karın kaslarının ağrılı spazmlarının da olası, zayıflık, bulantı ve kusma gibi olabilir. 41 derece veya 31 derece altında bir iç sıcaklıkta, beyin fonksiyonu genellikle bozulur. Cilde geri dönüşü olmayan hasar, yaklaşık 44-45 derece C (46,47) 'de oluşur.

2. (U) sıcaklık değişiklikleri için hassasiyet ve tolerans bazı ırklar için farklıdır. Zenciler, Kafkasyalılardan daha büyük bir nemli sıcak havaya karşı daha toleranslı ve tersine, zenciler, soğuk stresten Kafkasyalılardan daha hassastır.

3.(C/NFD) Sıcaklık manipülasyonunun insan davranışını etkilemek için bir teknik olarak kullanılmasının pratik olduğuna inanılmaktadır.Etkili olabilmek için, bu tekniği bireylere veya zaten birinin savaş esirleri gibi etkilerinin altında olan küçük gruplara uygulanması gerekir.Saha durumlarında doğal olmayan sıcaklıkların uygulanması en zor görünüyor.Ayrıca, Aerospace alanındaki bazı işler dışındaki bu alanda SSCB'de çok az uygulanabilir araştırma bulunmaktadır.Sıcaklık ,dalgalanmalarının insan davranışını değiştirmek için kullanılabileceği, ancak muhtemelen mevcut diğer yöntemler kadar yararlı olmayacağı sonucuna varılabilir.

Bölüm B - Atmosferik Koşullar

1. (C / NFD) Atmosferik veya jeofizik parametrelerin fizyolojik veya fizyolojik etkileri hakkında bildirilen bazı işler olmuştur (48-51).Burada atıfta bulunulan işler özgür dünyadandır.Ancak, Sovyetler Birliği'nin özellikle uzay programlarıyla ilgili benzer etkilerini araştırdığına dair çok az şüphe var.Atmosferik koşulları değiştirerek insan davranışını değiştirmek için herhangi bir tekniğin kullanılması, saha uygulaması için uzak görünmektedir.Bu teknikler, sıcaklık etkileri gibi, kontrollü gruplar veya bireyler için daha uygundur.

2. (U) yüzde 0,2 karbondioksit artışı, nefes alan havanın hacmini iki katına çıkarır.Solunum daha derin, daha hızlı ve nihayetinde acı içeriyor.15 ila 30 dakika oksijenin yüzde onu bazen birkaç saat boyunca işitme sorunuyla sonuçlanır.Şiddetli veya uzun süre anoksi ile bulantı, kusma, aşırı zayıflık ve nihayetinde konvülsiyonlar ve kalp yetmezliği olabilir (52).karmaşık faaliyetleri sürdürme yeteneğinin kaybı, huzursuzluk, konuşkanlık, deliryum, karışıklık ve bilinçsizlik.

3. (U) Negatif iyonize havaya aralıklı maruz kalmalar insanlar üzerinde yatıştırıcı bir etki yaratır.Pozitif iyonize havanın, davranışları değiştirmek için geçerli olan tahrişe ve anksiyeteye neden olduğuna inanan bazı araştırmacılar vardır.

Bölüm C - Koklama Fenomeni

1. (U) Yedi birincil koku tanımlanmıştır; kamifeli, misk, çiçek, nane, keskin, çürük ve eteriklerdir (53).Yedi birincil kokudan, bilinen her koku belirli oranlarda karıştırılarak yapılabilir.

2. (U) İnsan çeşitli kokulardan zevk veya hoşnutsuzluk ifade eder. Koku yeterince kötü veya rahatsız ediciyse, insan bundan kaçınmaya çalışacaktır.Kaçış engellenirse veya kokular şaşkınlıkla kullanılırsa, bireyde belirli davranış değişiklikleri ortaya çıkabilir.Kokular kontrollü durumlarda ve sahada kullanıma uygundur.Bu nedenlerden dolayı kokular daha sonra bu raporda daha eksiksiz tartışılacaktır.

Bölüm D - Işık

1. (U) Geleneksel olmasına rağmen, 400 ila 750 milimikron (μm) arasında yatan gibi görünür ışığın dalga boyu aralığını belirtmesine rağmen, yeterli enerjiyle, göz 1050 μm'ye kadar uyarılabilir.Ayrıca, fovea (fototopik görüş) yaklaşık 320 μm'ye kadar uyarılabilir.1150-1200 μm'nun sınırı işaret ettiği düşünülmektedir. radyant enerjinin görülmeye son vereceği ve ısı olarak kolayca hissedileceği (54) .

2. (U) Sarı ışık retina üzerinde maksimum etkiye sahiptir ve fotofobi ortaya çıkmasında en etkilidir.Ritmik olmayan parlak ışıklar uykuyu kesebilir veya önleyebilir.Duyusal uyarım yeterliyse uykunun bile önlenebileceği iddia edilmiştir. yorgunluk ölüm noktasına taşınsa bile (52).Yanıp sönen ışıkların (kararlı) ve fotik titremenin fizyolojik ve psikolojik etkileri Sovyetler Birliği'nde ilgi çekmiş gibi görünüyor.
Işıklar sahada veya kontrollü durumlarda kullanılabildiğinden ve insanda belirli davranış değişikliklerine neden olduğundan,bu konu bu raporun ilerleyen bölümlerinde ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Bölüm E - Ses

1. (U) Ses, bir kaynaktan veya başka bir kaynaktan, şimdiye kadar kaydedilen her savaşta insanda davranış değişiklikleri ortaya çıkarmak için kullanılmıştır.Basit bir borazan çağrısı veya savaş çığlığı veya mekanik bir siren cihazı olabilir; ama normalde kullanılan her ne ise alıcı tarafından psikolojik yanıt verilir.Mutlak seviyeden bağımsız olarak, düşman silahlarının sesleri ile seslerin korkulan bir silahla veya bilinmeyenle ilişkilendirilmeleri koşuluyla, hangisinin yabancı olduğu korkutucudur.

2. (U) İşitsel etkiler araştırılmış ve hala araştırılmıştır.sinir sağırlığı kesinlikle yüksek seslere uzun süre maruz kalmak yüzünden olabilir.Bu çalışmanın amacı için, davranış değişikliklerini tartışırken nonauditory etkilerinin de bir o kadar önemli olduğuna inanılmaktadır.Örneğin, santimetrekare başına 1 watt'ta 20 kilohertz sirenle oluşturulan bir sese maruz kalmak, üç ila dört dakika içinde çeşitli böcek yaşamını öldürür ve yaklaşık bir dakika içinde daha büyük hayvanlar (fareler).İnsan operatörler, kulak tıkaçları ile ağızda "serin cızırtı hisleri" ve sirenin yakınında burun geçitlerinde hoş olmayan bir karıncalanma yaşarlar.

3. (C/NFD) Ses kontrollü gruplarda veya alanda kullanılabilir.Ses davranış değişiklikleri yaratabilir ve sesin insanlar üzerindeki etkileri Sovyetler Birliği'nde araştırılmaktadır.Bu nedenlerden dolayı, bu raporun ilerleyen bölümlerinde daha ayrıntılı bir tartışma bulunabilir.

Bölüm F - Elektromanyetik Enerji

1. (C / NFD) Süper yüksek frekanslı elektromanyetik salınımlar ('SHF'), insan davranışını değiştirmek için bir teknik olarak potansiyel kullanıma sahip olabilir. Sovyetler Birliği ve diğer yabancı literatür kaynakları, SHF üzerindeki biyolojik etkiye adanmış 500'den fazla çalışma içermektedir. Ölümcül ve ölümcül olmayan yönlerin var olduğu gösterilmiştir. Bazı ölümcül olmayan maruziyetlerde, belirli davranış değişiklikleri meydana gelmiştir. Ayrıca görünür memelilerde, shf'ye maruz kaldıklarında, ses, ışık ve koku alma uyaranlarına duyarlılıkta bir değişiklik olmuştur (55).

2. (C/NFD) Olası davranış değişiklikleri ve diğer önemli uyaranlara verilen tepkiler ve Sovyetler Birliği'nin SHF araştırmasına verdiği önem nedeniyle, bu konunun daha ayrıntılı bir tartışması bu raporun ilerleyen bölümlerinde yer almaktadır.

Bölüm G-Yoksunluk

1. (C/NFD) Yiyecek, uyku ve duyusal uyaranların yoksunluğundan kaynaklanan insan üzerindeki davranış etkileri SovyetLER tarafından incelenmiştir.Bu raporun II. Bölümünde de belirtildiği gibi, insanlar için bazı depresyon biçimleri şu anda kullanılmaktadır. Bu alan kontrollü saldırgan davranışların tartışılmasında çok önemlidir ve Sovyetler Birliği'nin bu potansiyelin farkında olduğu açıktır. Yoksunluk tekniklerini hem kontrollü durumlarda hem de sahada uygulayabildiğinden, bu raporun sonraki bir bölümünde ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Hahn (56), bu bölümde bahsedilen korku fenomenleri, kaygı ve stres ve kültürel arka planı içeren alanlar hakkında daha fazla tartışma sunmaktadır. Bu özel alanlar, özellikle bu raporda ayrı bölümler olarak belirtilmemiştir, çünkü bunlar diğer önemli endişe alanlarıyla iç içe geçmektedir.

not:bu yazı "CONTROLLED OFFENSIVE BEHAVIOR - USSR (U), DEFENSE INTELLIGENCE AGENCY, ST-CS-01-169-72" yazısının "SECTION IV - PSYCHOLOGICAL PHENOMENA/PSYCHOLOGICAL WEAPONS" bölümünün bir kısmının çevirisidir

kaynak:https://archive.org/details/CIA-RDP96-00788R001300020001-6/